torsdag 26. juli 2012


Camping, ikke noe for deg sier du?
Madammens venner og bekjente forteller om ferieturer til Danmark som både blåser og regner bort. Å leie et feriehus ved kysten av Danmark er en sjarmerende affære og ikke minst ensbetydende med fred og ro. Men har du med deg barn, kan et slik ferievalg fort bli til to ukers kamp om husfred og ro. Når været stort sett aldri blir som forventet (det er bare å innse at det regner mye om sommeren i Skandinavia), ungene trenger å aktiviseres, og det er nytteløst å forvente at de skal bade i stiv kuling, kan leie av campinghytte være et mye mer vellykket alternativ. Ja, jeg slår nå et slag for det GODE ved campinglivet. Campinglivets fordeler!

Ordet campingferie gir oss forskjellige assosiasjoner. Madammens gode venninne får kalde frysninger, bare ordet nevnes, mens Madammen selv har en mer åpen og nysgjerrig innstilling til fenomenet camping. Madammen er vokst opp med teltturer på diverse campingplasser i Norden i sommerferiene, og husker at en bra campingplass (på 80-tallet) bestod av en tilgjengelig kiosk, badeplass, og hvis flaks, en trampoline.  For Madammens venninne er camping synonymt med godt voksne par, kledd opp i treningsdresser, sittende foran vogna med kaffekoppen og rullingsrøyken, samt hylende unger som løper fritt rundt. Madammens venninne har til en viss grad rett, men kun til en viss grad.  Det er mange stereotyper av en campingjest på campingplassene i Norden, men som jeg prøver å forklare min venninne, så er campinglivet mye mer enn denne typiske camperen!

Danmark og Syd Europa har alltid ligget foran Norge, ift standard og aktivitetene de tilbyr. Blar du i årets «TopCamp» katalog fra Danmark, vil du se at dagens danske femstjerners campinger, inneholder både lekeland og badeland (innendørs og utendørs), spa, barneklubb, trening for voksne og selvsagt trådløs internett. Langt unna min barndoms campingferie. Og langt unna den stereotypiske campinggjesten. Flere av dagens campingplasser har klart å følge tiden vi lever i og tilbyr ALT. Dagens barn og ikke minst dagens voksne, har en helt annen forventning til campinglivets standard, og det tar mange av campingplassene på alvor. Og til Madammens venninnes opplysning, så tilbyr stort sett alle campingplasser utleie av hytter, i alt fra enkel til luksus standard! Camping er ikke lenger synonymt med gjennomvåt teltduk.

Madammen oppfordrer sin venninne å ta en titt på denne campingplassen, som er alt annet en "Bogstad camping!": 
Eller denne:


Nåtidens campinggjest kan forvente seg akkurat det samme som forventes ved opphold på et «family resort» i syden.  Madammen og familien fikk i fjor oppleve det moderne campingliv i Italia (se tidligere innlegg fra 2011), og i år var det Sverige som stod for tur.  Å feriere i Skandinavia er et sjansespill ift været, så derfor ble valget enkelt. Vi måtte bo på en campingplass! Da var vi sikre på at barna fikk muligheten til å være i aktivitet selv om vi var så uheldig å få tildelt en uke med regn. Og det fikk vi!

På campingferie får man nye venner fra første dag!
Når sjøen bugner av flytende "leker", bader man uansett temperatur i vannet!

Det tok en stund før prinsen klarte å manøvrere seg til toppen av "fjellet"!
En ferietur på sparket!


En ferietur på sparket!
En feriereise trenger ikke planlegges lang tid i forveien og Danmark for barn er mer enn bare Legoland. Vi bestemte oss for denne turen en uke før avgang, og det midt i en «fullbooket» fellesferie. Kjørerute og oppholdssteder ble derfor planlagt nøye og skrevet ned når vi først fant noe som var ledig av overnattingsmuligheter. Ved å legge inn en kjøredag til og fra reisemålet, slipper man å være avhengig av ledige plasser på fergen over til Danmark, og man trenger heller ikke kjøre etter klokken under bilturen. 

Vi valgte å ha base på Sjælland, fordi det er svært enkelt å kjøre ned til Danmark gjennom Sverige, enten via Østersund broen (til København) eller via Scandlines fergen (til Helsingør) som går hvert kvarter, stort sett hele døgnet. Broen og fergen er noenlunde lik i pris (3-400 kr.) Sjælland er lite i areal, så hvor man velger å ha sin «base» har ikke så mye å si. Sjælland har flere severdigheter/aktivitetsparker, så kjøretiden til en valgt utflukt ligger alt fra en halv time til to timer maks å kjøre (det går i 110-120 km/t på motorveiene, dvs. at du forflytter deg fort 11 mil på en time). Et staselig turistbyrå!
Valget av Roskilde var helt tilfeldig for vår del, da det her fantes ledig «familierom» på et hotell. Familierom passer for to voksne og to barn, og er litt mer praktisk  enn å måtte booke to dobbeltrom.  Prisene på familierom med frokost ligger på ca. 900-1000,- døgnet, både i Sverige og i Danmark . Ved å bruke nettstedet booking.com, og søke på ledige hotell på et bestemt sted/by, får man fort oversikt over hva som er av alternativer, både ift pris og standard. Vi booket ikke direkte fra nettsiden, men ringte heller direkte til det hotellet som vi valgte oss ut. På den måten er man helt sikker på at det type rom en ønsker er tilgjengelig. 

Valg av utflukter under oppholdet kan gjøres på sparket, det blir aldri utsolgt for inngang til en severdighet/lekepark:-). Dagene kan fint deles opp i to, med «kjedelig» byvandring og shopping som de voksne gjerne behøver, og med aktivitetspark som barna trenger for å få ut sin energi. Barna synes det ofte er mer enn nok med en morgen/formiddag eller en ettermiddag/kveld med full fysisk aktivitet.

Inngangsprisene på våre utflukter lå på ca. 200 pr. person (prisene til de norske fornøyelsesparker ligger på 350-400 kr…). I tillegg kom utgifter til mat og drikke, men det var svært varierende hvor mye vi brukte på dette, alt fra kr. 150-400,- på hele familien. Det går derfor fort 1000 kr. under en slik dagsutflukt, men sammenlignet med hva det ville koste for en familie (to voksne og to barn) å kose seg en hel dag på norske «Tusenfryd», er jo dette bare halve prisen! 

Andre tips for å unngå å måtte bruke unødvendig mye penger, er å snakke med barna på forhånd om at vi skal til parken for å leke og gjøre aktiviteter, og ikke for å kjøpe ting og godteri! (suvernir butikkene kan være som en magnet på barna). Vi klarte ihvertfall å unngå mas om å «kjøpe», og barnas fulle fokus var å gjøre aktiviteter.

www.scandlines.com
www.booking.com
sommerlandsj.dk
www.knuthenborg.dk
www.highchaparral.se